Filip Jers Quartet

 
Filip Jers Quartet har förfinat idén med ett möte mellan jazz och traditionella folkmelodier till anno 2014 där munspelet spelar huvudrollen. Det musikaliska mötet mellan två genrer har gjort att kvartetten blivit flitigt uppmärksammade på jazzfestivaler och jazzklubbar såväl nationellt som internationellt. Tog kvartetten i den kritikerrosade debut-cd:n Filip Jers Quartet upp stafettpinnen efter Toots Thielemans tar de nu upp stafettpinnen efter Jan Johansson. På scen visar de en lekfullhet och virtuositet som sällan lämnar någon oberörd.

Våren 2014 visade SVT en dokumentärfilm om Filip Jers där kvartetten hade en framträdande roll. Deras musik har också spelats flitigt i radions Spanarna och i P2 Världen.

Sommaren 2014 vann Filip Jers Quartet ”Best Group” vid internationella tävlingen EBU Jazz Competition i Rotterdam. Gruppen nominerades till tävlingen av Sveriges Radio P2. Den internationella juryns motivering löd: ”The band offered sensitive communication, outstanding arrangements and an intriguing choice of repertoire.”


Filip Jers (f. 1986) har etablerat sig som en av världens mest betydande artister på sitt instrument och tog som förste munspelare 2011 en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Jers har turnerat i Europa, Afrika, Asien och Nordamerika. Hans virtuosa munspelsstil är både melodisk och kraftfull och hans unika sound har gjort succé på jazzklubbar och vid festivaler. Han blev redan 2005 dubbel världsmästare i munspel och har tilldelats åtskilliga andra priser sedan dess, bl.a Alice Babs Jazzstipendium 2012.

Henrik Hallberg (f. 1981) lyrisk gitarrist som har ett stort melodisinne. Hallberg har ett unikt sound och har framträtt med många framstående musiker, bland annat saxofonisten Dave Liebman. Hallberg är även medlem i Elin Larsson Group.

Johan Lindbom (f. 1987) basfantom med en individuell stil. Lindbom är en eftertraktad basist i jazz och popgenrer och spelar med Anders Widmark Trio. På senare tid har Lindbom brutit ny mark för kontrabasen som melodiinstrument i svensk folkmusik.

Wille Alin (f. 1987) trumslagare med stor dynamik. Med en förkärlek för äldre jazz är Alin verksam i ett flertal jazzgrupper, samt spelar i afrobeatbandet Music is the Weapon.


Presscitat om Filip Jers Quartet album (2013):

”Sveriges nye munspelskung” Betyg 4/5 – Hallands Nyheter, Martin Erlandsson

”Jers raffinerat eleganta frasering griper tag i lyssnaren. Det är briljans som bottnar.” – Kristianstadsbladet

”...som en enhet med fyra skickliga musiker som ger och tar.” Lira, Bengt Edqvist

”Jazzlegenden och munspelaren Toots Thielemans, 91 ar, är fortfarande aktiv och ger konserter. Men om han känner för att trappa ner kan han lugnt lämna över stafettpinnen till Filip Jers.” Betyg 4/5 – Nerikes Allehanda, Måns Uggla

”Kvartettens lyhörda samspel är tryggt, mättat av ett intensivt impulsflöde.” Betyg 4/5 – Kristianstadsbladet, Sven Bjerstedt

”Kompositioner och improvisationer är ytterst raffinerade och personliga” Betyg 4/5 – Skånska Dagbladet, Jan Olsson

Var hör han hemma? Denna eviga längtan att kategorisera och stoppa i fack. Jers later det inte göras. Och kapitulationen är balsam för själen.” Betyg 4/5 – Västerbottens Folkblad, Anna Wallentin

”Han utvecklar sitt eget sätt att spela världen.” Betyg 3/5 - Göteborgs-Posten, Ulf Johanson

”Här tas kvartettens alla klanger till vara och skapar en läcker mix” Betyg 4/5 – Dalarnas Tidningar

”Samtliga gensvarar lyhört och snabbt” Betyg 4/5 – Bengt Eriksson, Trelleborgs Allehanda

”Fantastirik och färgstark jazzmusik” Betyg 4/5 – Orkesterjournalen

”Debutalbumet befäster hans ställning, inte bara som en musikalisk arvtagare till förebilden Toots Thielemans, utan snarare som en ung ”släkting” som haller pa att ta munharmonikans ställning i musiklandskapet ett par snäpp längre än Toots, bland annat genom att bredda repertoaren fran visa och folkton, jazz och blues till modern konstmusik, med en virtuos spelteknik och ett brett musikkunnande.” Betyg 4/5 – Lena Köster, Upsala Nya Tidning Presscitat fran livekonserter med Filip Jers Quartet:

”Gossarna förstar, ja, förutser varandras tankebanor, tar del i och stöttar dem – utan att nagonsin kliva i vägen för varann. Den finaste och svaraste konsten av alla.” - Sven Bjerstedt, Kristianstadsbladet 2012

”Dunderklumpsbra av Filip Jers” - Martin Erlandsson, Hallands Nyheter 2012

”Filip Jers, som numera har en stor del av världen som sin arbetsplats, är idag en instrumentalist av högsta internationella klass. Ur teknisk synpunkt har han förmodligen inga övermän. Dessutom är han en sann musikant, vilket är mycket finare än att bara vara musiker. Han fraserar personligt, svängigt och mycket nyanserat och kan konsten att kommunicera med saväl sina medmusiker som publiken. Inte bara med sitt kromatiska munspel utan ocksa genom sina mellansnack. ” - Jan Olsson, Skånska Dagbladet 2011

Bild: Toots Thielemans och Filip Jers, 2008. Efter detta möte startade Filip sin egen jazzkvartett.

FilipToots


Presstext för albumet "Filip Jers Quartet" (Fojablue Records 2013)

Munspelaren Filip Jers mötte jazzlegenden och munspelaren Toots Thielemans en varm sommardag över en vaniljglass. Samtalet mellan dem inspirerade Filip Jers att börja skriva musik med arbetsnamnet ”with inspiration from Toots”. Filip Jers Quartet bildades kort därefter och nu släpper gruppen sitt debutalbum. Med munspel, gitarr, bas och trummor skapar bandet en klangrik ljudbild såväl som en samtida och varierad munspelsjazz.

Albumet Filip Jers Quartet består mestadels av Filip Jers kompositioner: Bopweiser är en mix av bebop och Budweiser, Polska efter J. Bruun är en traditionell slängpolska från Filip Jers hemort Höör, Who is Bob? är inspirerad av en läskig karaktär från tv-serien Twin Peaks, Sophisticated Lady har Filip Jers lärt sig av Toots, The Eagle's Eye är inspirerad av Amerikas mäktiga vidder och Blues 2001 är en hyllning till året Filip Jers började spela munspel. Debutskivan är inspelad i Mahogny Studios, Noraström av grammisbelönade producenten Martin von Schmalensee.

Filip Jers Quartet har framträtt på jazzscenen i Sverige sedan 2009 och har med sitt unika sound gjort succé på jazzklubbar och festivaler. Kvartetten har uppmärksammats av Sveriges Radio vid ett flertal tillfällen. Medlemmarna i Filip Jers Quartet är alla rutinerade turnémusiker och våren 2013 släpper de sitt efterlängtade debutalbum.

Hur man köper skivan Filip Jers Quartet


Skivan Filip Jers Quartet släpps på Fojablue Records och distribueras av Plugged Records AB..
- Skivan finns att beställa i alla större skivbutiker och finns även på de största nätaffärerna, CDON, Ginza etc.

- International orders, please go to Plugged Records webshop. 


Ord från pressen

"Deras dynamik är genial och kongenial" - Sven Bjerstedt, Kristianstadsbladet
"Dunderklumpsbra av Filip Jers" - Martin Erlandsson, Hallands Nyheter
"Ska han bli vårt lands Toots Thielemans? - Göran Olson, Gefle Dagblad

Ni kan även hitta Filip Jers här:

 

facebook logo youtube logoreverbnation logo       myspace logo